fish9

Най-лесно се приготвят морски дарове, те са идеален вариант да поднесете изискано ястие на неочаквани гости. Скаридите е добре да се бланшират в продължение на 3-5 минутки, ако се продават замразени, но сурови. Водата трябва да е солена – 1 супена лъжица на литър вода.След това се охлаждат и се сервират върху натрошен лед. Друг вариант за готвене на скариди и други морски изкушения е

на пара, тогава те стават съвсем крехки, а месото им запазва всички полезни вещества. Обелените скариди стават прекрасни, ако ги запържите леко с чесън за 2-3 минутки, запечете ги на фурна със сметана – за 15 минути на 180 градуса, или ги направите на грил за 5-6 минути.

Ако искате да се отървете от морския дъх на скаридите, добавете към тях 1-2 супени лъжици водка, преди да ги готвите. Можете да ги поднесете и просто стоплени, но не микровълнова, защото тогава имат вкус на гума. Залейте ги с вряла вода, оставете да престоят минутка, излейте водата и отново залейте с вода, в която сте добавили подправки. Отцедете и поднесете.

Чистените замразени калмари е добре да се сварят. За да не се оцвети месото им в лилав цвят, те се слагат във вода, която е нагрята до около 80 градуса и не кипи. Трябва да престоят в нея 5 минути, без водата да кипне. После месото е идеално за салати или ястия.

Може да запържите сурови калмари, като ги панирате. Но ако ги препържите, месото става много жилаво. За да му върнете крехкостта, задушете ги с малко бульон за двадесетина минути.

Последна промяна (Сряда, 27 Януари 2010 14:52)